A és a krém bemutatja:

Nagy Csókteszt

Szabad a Csók?

A gyűlölt vírus, ami téged is fenyeget

Mit csinálj és mit ne, ha herpeszed van? Tegye fel a kezét, aki utálja az olykor a szája szélén éktelenkedő sebesedő herpeszeket. Gyanús, hogy senki keze nem lapul szorosan a teste mellett... A gyűlölt vírus bármikor, bárkire lecsaphat, és kezelése nem is olyan egyszerű, mint azt elsőre hinnénk. De mitől alakul ki, és mitől függ, hogy milyen gyakorisággal csap le ránk ez a bosszantó vírus, az az alábbi cikkünkből kiderül.

A herpeszvírus a Herpesviridae családba tartozó DNS-vírusok elnevezése. A név eredete a görög herpein szó, melynek jelentése kúszó, lopakodó. Nem is találhattak volna számára jobb nevet, hiszen egy igazán alattomos és viszonylag gyorsan terjedő vírusról van szó. A mai orvostudomány két fajtáját különbözteti meg: az úgynevezett I-es típusával történő fertőzés a bőrön (ez az ajakherpesz) és nyálkahártyákon (ez a szájüregi herpesz) jelentkezik, míg a II-es típusú vírus a nemi szerveket érinti és a nemi herpeszt okozza. Ez utóbbi típus veszélyeivel, kezelésével ebben a cikkben nem foglalkozunk.

Töltsd ki a és a krém Nagy Csóktesztjét!

Tudd meg, mit árul el rólad, hogyan csókolsz, és nézd meg személyre szóló értékelésedet!

Hány éves korodban csókolóztál először?*
Válassz
Életkorod:
Válassz
Megye:
Válassz
Foglalkozásod:
Válassz
Nemed:
Kitöltöm a tesztet

Hogyan kaphatod el?

A rossz hír az, hogy gyakorlatilag bárhol, bármikor. A vírus I-es típusa – amely az ajak- és a szájüregherpesz okozója - ugyanis szinte mindenhol megtalálható, de főleg a közösen használt evőeszközök vagy a poharak lesznek a ludasok. A II-es típus, amely a nemi szerveket érinti, természetesen nemi úton terjed.

FORRÁS: SHUTTERSTOCK

Mi történik, ha a vírus már lecsapott rád?

Miután behatolt a szervezetbe, a vírus az idegdúcokban helyezkedik el, ahol akár hosszú évtizedekig is nyugvó állapotban képes maradni. Bizonyos körülmények hatására – leginkább az immunrendszer legyengülését követően, például fokozott stresszhelyzetben, lázas megbetegedésekkor vagy akár menstruáció idején - a vírus aktiválódik. Ajakherpesz esetén ilyenkor először égő, viszkető érzést követően apró hólyagocskák jelennek meg az alsó vagy felső ajkakon, melyek enyhébb fájdalmat okoznak. Kezdetben a hólyagok tartalma víztiszta színű, ám később ez zavarossá válik, az apró hólyagocskák kifakadnak, és fájdalmas fekélyek alakulnak ki helyükön.

FORRÁS: SHUTTERSTOCK

Mit tegyél és mit ne? Ha már megtörtént a baj...

Jelenleg a herpesz nem gyógyítható, csak a tüneteket tudják kezelni, de kis odafigyeléssel, védekezéssel uralható a betegség. Már a legelső jeleknél – az ajkak égető, viszkető érzésekor – érdemes a gyógyszertárakban kapható herpeszkrémeket, tapaszokat használni. Ezenfelül használjunk gyakrabban ajakírt, illetve a méz is erős gyulladáscsökkentő hatású lehet. Az apró hólyagokat semmiképpen sem szabad kinyomni, kiszúrni, mert a bennük található folyadék erősen fertőző, és ez által a fertőzés további területekre is kiterjedhet.

A fekélyek fájdalmasak, és általában 7-14 nap alatt heg nélkül gyógyulnak. Ha már megszabadultunk tőle, érdemes a fogkefénket lecserélni, hogy az esetlegesen visszamaradt vírusok nehogy visszafertőzzenek, illetve érdemes az immunrendszerünket különböző vitaminforrásokkal felturbózni, hogy hosszú időre elkerüljön bennünket ez a rettegett vírus, amely azon túl, hogy igen fájdalmas, esztétikailag sem nyújt szép látványt.

Kapcsolódó cikkek